ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ

  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ»

 

Μια έκθεση με σπάνια χαρτογραφικά τεκμήρια για την ιστορία των Σερρών

 

Μια έκθεση με σπάνιο και κατά ένα μέρος αδημοσίευτο υλικό, που αφορά κυρίως τις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Σερρών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

 

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:00 το βράδυ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών 1913-2013.

 

Η εξαιρετικά σημαντική έκθεση Εθνογραφικών, Πολεοδομικών και άλλων χαρτών που αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή των Σερρών, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 20o αιώνα, θα παραμείνη ανοικτή για το κοινό μέχρι 30 Ιανουαρίου 2014.

 

Το Χαρτογραφικό υλικό προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις συλλογές του συμπολίτη μας ιατρού και συλλέκτη Βασίλη Καφταντζή και του Θεσσαλονικιού συλλέκτη Σάββα Δεμερτζή, αλλά συμπληρώνεται με χαρακτηριστικά τεκμήρια από τις συλλογές των Πανεπιστημιακών καθηγητών του Α.Π.Θ., Αλέκας Γερόλυμπου, Αλεξάνδρου Γαρύφαλου και Αριστοτέλη Νανιόπουλου.

 

Με αφορμή την έκθεση παρουσιάζεται και αντίστοιχη έκδοση ειδικού πολυσέλιδου καταλόγου τον οποίο προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ενώ δημοσιεύονται ιστορικά και επεξηγηματικά των χαρτών κείμενα, τόσο από τους συλλέκτες, όσο και από τους καθηγητές κ. Σπυρίδωνα Σφέτα, Αθανάσιο Αναστασίου και Αλέκα Γερόλυμπου.

 

Την οργανωτική και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης από πλευράς Π.Ε. Σερρών έχει ο κ. Βασίλης Βαφειάδης, υπεύθυνος πολιτιστικών Προγραμμάτων.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Μωυσιάδης αναφέρει σχετικά:

 

<<…Η παρούσα έκδοση έρχεται να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το ιστορικό,χρονικό και γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αποτυπώθηκε η διαχρονική μας πορεία και διαμορφώθηκε

 

η σύνθετη διαδρομή των Σερρών και της ευρύτερης Ελληνικής περιοχής .

 

Οι χάρτες συνδέουν ακριβώς αυτά τα στοιχεία,τον χρόνο, τον χώρο,την εθνογραφική σύνθεση,τις ιστορικές ανακατατάξεις,τις πληθυσμιακές και πολιτισμικές αλλαγές,τις βίαιες ανατροπές, αλλά και την προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης της κάθε εποχής μέσω της προπαγάνδας και της παρουσίασης πλασματικών απεικονίσεων.

 

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Μακεδονία κατάφεραν πολλά αλλά υπέστησαν και πολλά στη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων. Η Ελληνική γλώσσα, ο πολιτισμός, η Ελληνική συνείδηση και ταυτότητα, υπήρξαν κυρίαρχα χαρακτηριστικά όχι μόνο της περιοχής της σημερινής Μακεδονίας ,αλλά και του πολύ ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μεσογείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Για τον λόγο αυτό, με ιστορική συνείδηση της συμβολής μας στον κόσμο,δεν έχουμε κανένα λόγο να λειτουργούμε με φοβικά σύνδρομα, ακόμη και απέναντι σ΄αυτούς που επιδιώκουν την παραχάραξη της ιστορίας.

 

Ο αντικειμενικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος παρουσίασης των χαρτών , δείχνει ακριβώς αυτή την εθνική αυτοπεποίθηση και την κατανόηση ακόμη και των οδυνηρών στιγμών της ιστορίας μας……>>

 

Οι συλλέκτες Βασίλης Καφταντζής και Σάββας Δεμερτζής στο εισαγωγικό σημείωμα του σχετικού καταλόγου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

 

<<Πριν περίπου ένα χρόνο συζητούσαμε για την ιδέα μιας παλαιοχαρτογραφικής έκθεσης στο εορταστικό πλαίσιο της επετείου των εκατό ετών από τους βαλκανικούς πολέμους και της απελευθέρωσης της περιοχής και της πόλης των Σερρών.

 

Εξ΄αρχής θέσαμε ορισμένους στόχους ώστε οι πληροφορίες και τα μηνύματα που θα προέκυπταν από την προσπάθεια αυτή να είναι όσο το δυνατό σαφέστερα. Συμφωνήσαμε καταρχάς ότι η χαρτογραφική παρουσίαση όλων των ιστορικών περιόδων είναι επιθυμητή. Γι΄αυτό το λόγο η έκθεση θα έπρεπε να ξεκινάει από την αρχαϊκή εποχή, και να συνεχίζει με την κλασσική και την ελληνιστική, ν΄ακολουθεί η ρωμαϊκή και η βυζαντινή, να έπεται η οθωμανική και τελικά να κλείνει με την περίοδο των εθνικών κρατών……>>

 

Διάρκεια: 15 Δεκεμβρίου2013 έως 30 Ιανουαρίου 2014

 

Λειτουργία: Πρωί, Δευτέρα έως και Σάββατο 10:00 – 13:00 / Απόγευμα, Δευτέρα & Πέμπτη 18:00 – 20:00

 

Επικοινωνία: Βαφειάδης Βασίλης, Γραφείο Πολιτισμού Π.Ε. Σερρών,τηλ. 232150335 Email: tmima_politismou@serres.pkm.gov.gr

 

 

 

Διεύθυνση: Δ.Κ.Β.Σ. Ν.Νικολάου 20, Σέρρες

 

Δ.Κ.Β: τηλ.23210 98550 -5www.serrelib.gr.

 

Από το γραφείο

 

του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών